Obavjestenje o odrzanom okruglom stolu na temu: “Uloga i značaj akreditacije sertifikacionih tijela za sertifikaciju sistema menadžmenta”.

Akreditacioni okrugli sto

Akreditaciono tijelo Crne Gore (ATCG) je dana 28.06.2024. godine, uz podršku projekta tehničke podrške IPA 2020 pod nazivom “Povećanje kapaciteta institucija nadležnih za harmonizaciju i implementaciju EU zakonskog okvira u oblasti konkurentnosti i inovativnosti”, organizovalo jednodnevni okrugli sto na temu:

“Uloga i značaj akreditacije sertifikacionih tijela za sertifikaciju sistema menadžmenta”

Na okruglom stolu su razmatrana pitanja koja se odnose na:

  • resurse potrebne za akreditaciju i benefite koje od akreditacije imaju sertifikaciona tijela za sertifikaciju sistema menadžmenta,
  • značaj akreditovanih usluga sertifikacije za klijente sertifikacionog tijela, kao i
  • uloga i značaj akreditacije sertifikacionih tijela za sertifikaciju sistema menadžmenta za nadležne državne organe, sertifikovane organizacije, potrošače i društvo u cjelini.

Okruglom stolu su pristustvovali predstavnici akreditovanih sertifikacionih tijela: Crnogorski institut za sertifikaciju i kvalitet d.o.o (CISK), Nacionalno sertifikaciono tijelo MONTECERT, članovi komisije za akreditaciju, prestavnici klijenata sertifikacionih tijela: ONE CG, Telekom, Institut za javno zdravlje Crne Gore, Winsoft d.o.o Podgorica i Institut Sigurnost, kao i zainteresovane strane: Glavni grad Podgorica.

Ekspert angažovan na projektu, sa ulogom predavača i moderatora na okruglom stolu, bio je g-din Mladen Vrebčević, dipl. ing. sa dugogodišnjim iskustvom u predmetnoj oblasti koju je stekao u radu Hrvatske akreditacijske agencije (HAA).

Slika 1 Slika 2