Svečanost povodom obilježavanja Svjetskog dana akreditacije

Svjetski dan akreditacije - 09. jun obilježava se svake godine kao globalna inicijativa koju su zajednički uspostavili Međunarodni forum za akreditaciju (IAF) i Međunarodna organizacija za akreditaciju laboratorija (ILAC), a u cilju promocije uloge i značaja akreditacije i njenog doprinosa društvu. Svjetski dan akreditacije je i ove godine na prigodan način obilježen u Crnoj Gori, a domaćin i organizator svečanog skupa je bilo Akreditaciono tijelo Crno Gore.


Na svečanosti koja je održana u prostorijama Privredne komore Crne Gore, pored članova upravljačkih organa i stručnih tijela Akreditacionog tijela Crne Gore prisustvovali su predstavnici ministarstva nadležnog za poslove infrastrukture kvaliteta i ministarstva nadležnog za finansije, predstavnici institucija infrastrukture kvaliteta, predstavnici akreditovanih tijela za ocjenjivanje usaglašenosti i drugi uvaženi gosti.

U obraćanjima predstavnika nadležnih ministarstava, g-đe Jasne Vujović - Generalne direktorice Direktorata za unutrašnje tržište i konkurenciju Ministarstva za ekonomski razvoj i turizam i g-dina Danka Dragovića Ministarstva finansija, naznačena je uloga i značaj koju akreditacija ima za uklanjanje tehničkih barijera u trgovini, za obezbjeđenje slobodnog protoka roba i usluga na regionalnom i međunarodnom tržištu, za jačanje nacionalne ekonomije, kao i jačanje povjerenja potrošača korišćenjem usluga akreditovanih tijela za ocjenjivanje usaglašenosti. Takođe, data je puna podrška radu nacionalnog akreditacionog tijela na uspostavljanju i daljem jačanju sistema akreditacije u Crnoj Gori kao i njegovom povezivanju sa evropskim i međunarodnim sistemima akreditacije.

U ime Akreditacionog tijela Crne Gore prisutnima se obratila direktorica, g-đa Anita Krulanović , koja se osvrnula na retrospektivu razvoja i rada nacionalnog akreditacionog tijela, prezentovala postojeće stanje u nacionalnom sistemu akreditacije, govorila o ciljevima budućeg razvoja, o akreditaciji na regionalnom i međunarodnom nivou i ulozi i značaju multilateralnih sporazuma u oblasti akreditacije (EA MLA, ILAC MRA i IAF MLA). Posebno je ukazala i na ovogodišnju temu Svjetskog dana akreditacije: “Akreditacija: Podrška budućnosti globalne trgovine”, koja je imala za cilj da istakne način na koji akreditacija i ocenjivanje usaglašenosti doprinose uklanjanju tehničkih barijera u trgovini, prilagođavaju ekonomskih operatora stalnom napretku tehnologije i promjenljivim poslovnim modelima, promjenama u potrebama i zahtjevima potrošača i sl.

Nakon završenog formalnog dijela svečanosti, za učesnike skupa je priređen prigodan koktel.

Kratki film (sa prevodom) koji su povodom obilježavanja Svjedskog dana akreditacije objavile međunarodne organizacije za akreditaciju ILAC i IAF može se pogledati ovdje, dok je ostali promotivni materijal koji su ovim povodom pripremili ILAC i IAF dostupan na web adresi: https://ilac.org/news-and-events/world-accreditation-day-2023/.

Uz podsjećanje na osnovno načelo i moto međunarodnih i evropskih organizacija za akreditaciju: “Jednom akreditovano, prihvaćeno svuda”, Akreditaciono tijelo Crne Gore vam čestita Svjetski dan akreditacije.

Galerija slika sa svečanosti upriličene povodom obiljeježavanja Svjetskog dana akreditacije dostupna je u nastavku: